>> Home >> Magazine >> This page

>> 500+ other articles are available in our archive

 

M60A1 Patton med minplog

n Mattias Linde


Under operation Desert Storm använde Amerikanska Marinen M60A1 Patton utrustade med reaktiva pansarplattor för att befria Kuwait. Särskilt utrustade vagnar med israeliska IDF TWMP (Track Width Mine Plough) minplogar och IDF CLAMS-boxar (Clear Lane Marking System) röjde väg genom de Irakiska minfälten så att övriga fordon kunde passera.

Hjulupphängningen på modellen har ändrats för att vagnen ska se ut att vara framtung, på grund av plogen. Minplogen kommer från DML i Hong Kong och är i original av Israelisk design. Kedjorna i satsen var för små, så att de byttes ut. Hydralslang och losskopplingsvajrar är gjorda egenhändigt. CLAMS-boxen baktill är av egen konstruktion, gjord av plastflak och rektangulära stänger av olika tjocklek, efter referensfoton. Kedjorna, likson de i fram, kommer från fartygsmodeller. Även trumman för säkra kommunikationer (telefontråd) på den högra bakskärmen är egentillverkad.

Byggsatsens egna band är utbytta mot nya rörliga länk-för-länk band från AFV-CLUB, då de nya är riktigare och snyggare. "Lasten", eller besättningens utrustning som är stuvad på baksidan av tornet, kommer dels från M60-byggsatsen, dels från Tamiyas Modern U.S. Acessory Set. Liggunderlagen är egentillverkade.

En Air Recognition Flag längst bak är gjord av blyfolie målad i Humbrol Gloss Orange och överdragen med Humbrol mattlack. Vimpeln på kanonpipan, som är till för att visa vindriktningen när man ska skjuta rökgranater, är gjord av en remsa aluminiumfolie.

Modellen är sprutmålad med en blandning av Tamiya-färgerna vit (mycket), Desert Yellow och gul (litet). Vidare är modellen vädrad med oljefärger och pastellkritor. De uppochnedvända V-markeringarna är gjorda med svart pastellkrita, medan texterna kommer från Verlinden.

n


This page: 
Has been last updated:
The URL of the page is:
Downloaded at:


©  Copyright 1997-2006 by IPMS Stockholm and the Community Members. All Rights Reserved.
The layout and graphics of this site, HTML and program code are © Copyright 1997-2006 Martin Waligorski. Used by permission.

Terms of use: This site is an interactive community of enthusiasts interested in the art of scale modelling of aircraft, armor, figures, spacecraft and similar subjetcs. All material within this site is protected under copyright, and may only be reproduced for personal use. You must  contact the Author(s) and/or Editor for permission to use any material on this site for any purpose other than private use.