>> Home >> Magazine >> This page

>> 500+ other articles are available in our archive

 

Nilssons dagbok

Augusti

n Janne Nilsson


nilsson_01.jpg (15802 bytes)

Tack vare Janne Nilsson kan vi nu följa modellbyggarens liv dag för dag. Hur mycket tid ägnar vi egentligen åt hobbyn? Hur löser man problem? Vilket folk träffar man genom sina intressen? Är själva hobbyn plastmodeller, eller något mer? Svaren kan hittas här, i Janne Nilssons autentiska dagbok. Det har varken början eller slut - med bjuder på en hel del intressant läsning. (Red.)

Augusti


Lördag 7/8-99.

Satt och målade till och från i ca två timmar. Mest på de två figurerna från Andrea respektive Pegaso men även i viss mån på de fyra olika bysterna. Det handlade uteslutande om att lägga in basfärgerna. Jag målade också heraldiken på Saxarens sköld. Den blev jag mycket nöjd med. Jag satte länge och funderade på hur jag skulle lägga upp målningen efter förebilden och sen så gick jag bara upp och gjorde det. Detta till trots att jag alltid ansett mig vara usel på att måla på frihand.

 

Söndag 8/8-99.

Fortsatte att måla. Göran kom över och vi sprutade hans Lightning med Humbrol Silver. Förra gången så gick det inte så bra pga. hans färgspruta. Efter att ha slipat och tagit bort den gamla färgen så var det dags för ett nytt försök. Den här gången gick det bättre. Jag passade på att börja strippa min Terminator. Använde Mr Muscle, fungerar ganska så bra men luktar pyton. Jag kommer att få upprepa proceduren några gånger innan den blir helt vinylren.

 

Måndag 9/8-99.

Städade upp i hobbyrummet och riggade upp lampor med mera för att fota. Lyckades även ta några bilder under kvällen. Dock så fungerade inte min spridning av ljuset. Bakplåtspapperet som jag hade tejpat framför lamporna blev bränt. Jag gick ner och tittade på tv samtidigt som jag funderade på hur jag skulle lösa problemet. Jag kom också på en lösning. I alla fall i teorin.

wpeD.jpg (9601 bytes)Tisdag 10/8-99.

Började men att lösa problemet med det brända bakplåtspapperet. Jag tog och tvinnade ihop koppartråd och fäste tråden som båge över lampan för att hålla ut papperet och få lite glipor för luftcirkulationens skull. Det fick bli den här budgetlösning då det var ont om flis i plånboken. Funkade bra och jag tog ca 25 bilder under kvällen i olika etapper då lamporna måste få svalna emellanåt. Ett bra tips är att titta på tv eller sitta och skriva för att kila upp och ta några bilder under reklamen eller liknande.

 

Onsdag 11/8-99.

Lämnade in två rullar på framkallning. Fortsatte att fota när jag kom hem. Det blev ett tjugotal bilder till. Det var mest redan färdiga objekt som fotograferades. Hade fått svar på mitt brev till Jan Edman Import angående samarbete och sponsring under Hobbymässan senare i år. Han ville att jag skulle kontakta honom för fortsatta diskussioner.

 

Torsdag 12/8-99.

Kontaktade Tommy på Jan Edman under dagen. Han var mycket positiv till mitt förslag dock var det ett problem. Dom hade nyss fått reda på att en omfattande omstrukturering var på gång efter att Target Games hade köpt upp företaget. I nuläget visste han inte hur eller om verksamheten skulle bedrivas i fortsättningen. Han bad mig återkomma om en månad då han visste mer. Jag tittade in på Aviation Corner efter jobbet och köpte Tamiyas Mustang P-51 D. Det är ju snart lön och jag ville gärna prova på att göra en plåtren fågel. Vi får väl se hur de går. Göran kom över och jag fotade lite åt honom för artiklar i MM. Han hade med sig en P-47, Airfix Lightning och en MIG. Knäppte en rulle. Fortsatte sedan att fotografera lite egna färdigställda projekt under kvällen.

 

Fredag 13/8-99.

Lämnade in två rullar på framkallning. Köpte pärmar, fotofickor och negativfickor för att ha alla foton i. Jag är nu inne på min fjärde pärm. Hämtade ut bilderna efter jobbet och satte in dem i ordning. Fortsatte att fotografera på kvällen tills allt var fotat, därpå plockade jag ner nästan allt som jag hade tagit fram inför fotograferingen. Var även inne på nätet och besökte forum.

 

Lördag 14/8-99.

Var inne på Wenzels och köpte lite saker, bl. a färg, Military Modelling och Tamiyas Russian Assault Infantry. e i två timmar på kvällen på diverse olika figurer samt skrev en del på en artikel.

 

Söndag 15/8-99.

Var över till Göran med fotona. Han valde ut vilka jag skulle ge till Ringholmaren. Kom hem och var sugen på att bygga, inte att måla. Så jag började att sätta ihop Tamiyas P-51-D. En bra modell. Samtidigt började jag på att sätta ihop dom ryska infanteristerna från Tamiya. Jag satt väl och höll på i ca två timmar. Det blir mycket delar att sätta ihop på alla 12 figurerna.

 

wpeE.jpg (10304 bytes)Måndag 16/8-99.

Första dan på föräldraledigheten. Aaah. Var inne och surfade på Forum och diskussionsgruppen där jag engagerade mig i diverse svar och frågor. Målade lite på Saxaren samt byggde lite till.

 

Tisdag 17/8-99.

Fortsatte att bygga på Mustangen och figurerna. Det börjar bli dags för att måla cockpiten på Mustangen. Måste bara tvätta den först något som jag har dragit mig för. Figuren kan vänta då den kan sättas på plats efter att kroppshalvorna har sammanfogats. Alla figurerna är ihopsatta nu minus utrustningar och armar. Spacklade lite på Mustangen och spacklade desto mer på figurerna. Satt och skrev bildtexter till lite färdiga projekt som jag tänkte att Martin kunde få lägga upp på hemsidan.

 

Onsdag 18/8-99.

Var på IPMS mötet. Hade tänkt att dyka in på Cinematique innan men det var stängt, attans. Det var många där, jag uppskattade antalet till runt trettio stycken. Många modeller var med på stans modellbyggare, 23 stycken. Satt och surfade lite när jag kom hem på kvällen.

 

Torsdag 19/8-99.

Jag surfade och beställde varor både via nätet och per telefon. Jag lade in en beställnings hos Hannants på några huvar från Squadron och fotoets från Eduard. Ringde till Historex och beställde diverse saker bl. a. ett Punsch and Die set, det runda och penslar. Senare på kvällen fick jag tag på R&J Products och beställde produkter från Hudson and Allen samt linser från MV. Hudson and Allen sakerna är jag tveksam om de kan få fram men vi får väl se om det dyker upp nåt med posten. Började att städa lite i hobbyrummet.

 

wpeB.jpg (17482 bytes)Fredag 20/8-99.

Jag fortsatte att under dagen periodvis städa i hobbyrummet. Var nere i Tyresö Centrum på dagen och shoppade lite. Det blev sandpapper, några färgburkar samt Isopropylalkohol på Apoteket. Mest påfyllning av sånt som är bra att ha. Efter middagen så fortsatte jag att sätta ihop Tamiyas ryska infanterister och spackla dem.

 

Lördag 21/8-99.

Idag så gjorde jag nästan ingenting, var mest hemma och slöade. Om man inte räknar titta i böcker och planera kommande projekt förstås. Satt en liten stund och satte ihop ryssarna.

 

Söndag 22/8-99.

Återigen satt jag på kvällen och pulade med de ryska infanteristerna. Jag borrade hål i fötterna och limmade dit mässingsstavar. Dom är nästan klara nu, byggmässigt alltså, jag skall bara spackla och slipa lite till. Två armar måste jag dock vänta med då den måste anpassas till stridsvagnen dom skall vara på, i det här fallet en JSU 122. Det var mycket utrustning att hänga på dem och en hel del blev över till överskottslådan.

 

Måndag 23/8-99.

Postade ett brev med bilder till Martin Waligorski. Bilderna föreställer modeller som jag har färdigställt under sommaren. Tanken är att han skall lägga upp dom på hemsidan precis som tanken med den här dagboken. Jag kom på sen att jag hade lite bilder från mitt hobbyrum som skulle passa att illustrera dagboken med. Jag får skicka dom i ett annat brev. Grejerna från Historex kom och jag passade på att lägga brevet på lådan samtidigt som jag hämtade det paketet på posten. Allt var med och jag tillbringade dagen och kvällen med att läsa tidningen och boken samt att titta på de saker som var med i paketet. Två figurer, en byst, ett punsch and die set, ett fotoets-sats samt penslar.

 

Tisdag 24/8-99.

Ryssarna är nu helt färdigbyggda med undantag av en arm och en hand. Mera spackel behövdes dock. Jag lade på två lager och skar och bände in händerna så att de skulle se ut som om de verkligen greppade vapnen. Det viktigaste med injektionsgjutna figurer är att se till att all utrustning ligger tätt mot kroppen så att de inte ser ut att vara vad de faktiskt är, pålimmade, att se till att händer verkligen greppar det de håller i och att lägga till remmar på gevär, gasmaskfodral, hjälmar etc. det gör mycket för att lyfta dessa figurer. På vissa är det också bra att byta ut huvudet till ett mer detaljerat.

 

Onsdag 25/8-99.

Var inne på Cinematique och köpte tre blaskor. Gick sedan vidare till Wenzels där jag gjorde ett impulsköp av Revells Tiger I Late i skala 1/72. Tyckte att det skulle vara kul att testa. Kikade även på nya Skodan 35T i 1/35 och tyckte att den såg frestande ut. Tyvärr så var jag tvungen att hålla i pengarna eftersom tidningarna hade kostat mer än budgeterat. Inne på Wenzels stötte jag på Andreas Bennwik och två av hans bekanta. Även andra kända ansikten var där och shoppade.

 

wpeC.jpg (6884 bytes)Torsdag 26/8-99.

Fortsatte med mina ryssar. Ytterligare ett lager spackel lades på. Jag borrade även upp alla gevärspipporna. Mödosamt så tillverkade jag tolv axelremmar till alla vapen. Jag har bara skurit till och vikt dom. Jag väntar till ett senare skede med att sätta på dem. Annars är de lätta att förstöra vid hantering.

 

Fredag 27/8-99.

Jag hade bestämt mig för att inte göra ett smack den här dagen. På morgonen var jag nämligen och köpte nya Tiberan Sun. Det kommer nog att påverka mitt byggande en hel del den närmaste tiden. Men jag satt i alla fall till och från och tittade i böcker om Tiger I för att få det bekräftat att man kan konvertera Revells Tiger I Late till en mid-production utan Zimmerit. Det stämde, men lite detaljer måste man lägga till men inget överdrivet och det viktigaste fanns med i asken. Hamnade i hobbyrummet och började att limma ihop Tigern på kvällen i alla fall och satt väl där en timme.

 

Lördag 28/8-99.

Fick mejl från Sten Ekedahl. Han hade hittat bilder från C-4 96 som behövde identifieras så jag surfade in och tittade på dem. Eftersom jag kände igen två och var upphovsman till en tredje så skickade jag ett mejl till webmastern Johnny för att redogöra det. Fortsatte sen på kvällen att sätta på kedjorna på ena sidan på Tigern.

 

Söndag 29/8-99.

Skickade Sussie att lägga det andra brevet till Martin på lådan. Gjorde även i ordning hjulen till Tigern på andra sidan.

 

Måndag 30/8-99.

Usch, idag hade jag verkligen ingen lust att bygga. Första dagen på jobbet efter föräldraledigheten. Kom hem urtrött och surfade lite på nätet, mest modellrelaterat. Skickade svar till Johnny i Danmark via e-post. Anmälningsblanketterna till C-4 låg i brevlådan när jag kom hem. Vid niotiden tvingade jag mig in i hobbyrummet med målsättning att åtminstone göra en sak. Jag gjorde rent en massa delar som skall monteras på Revells Tiger I och städade en aning. När jag kom ut så hade det gått 50 minuter. Jag har varit dålig på att skriva över sommaren så jag satte mig ner och skrev i 40 minuter innan jag gick och lade mig för att sova.

 

Tisdag 31/8-99.

Inte heller idag har det blivit mycket gjort. Har mest skrivit till och från. Jag skall avsluta dagen med att surfa litet och posta det här till Martin. Andreas ringde och vi skvallrade lite dock är det ju möte i morgon så man skall ha lite att prata om då också. Jacob de Mare ringde angående C-4. Jag lovade att ställa upp och döma i de klasser jag har kompetens och inte heller deltager. Själv försökte jag få tag på Bengt Wahlström men fick inget svar.

 

Fortsättning följer...

n


This page: 
Has been last updated:
The URL of the page is:
Downloaded at:


©  Copyright 1997-2006 by IPMS Stockholm and the Community Members. All Rights Reserved.
The layout and graphics of this site, HTML and program code are © Copyright 1997-2006 Martin Waligorski. Used by permission.

Terms of use: This site is an interactive community of enthusiasts interested in the art of scale modelling of aircraft, armor, figures, spacecraft and similar subjetcs. All material within this site is protected under copyright, and may only be reproduced for personal use. You must  contact the Author(s) and/or Editor for permission to use any material on this site for any purpose other than private use.