>> Home >> Magazine >> This page

>> 500+ other articles are available in our archive

 

Nilssons dagbok

September

n Janne Nilsson


nilsson_01.jpg (15802 bytes)

Tack vare Janne Nilsson kan vi nu följa modellbyggarens liv dag för dag. Hur mycket tid ägnar vi egentligen åt hobbyn? Hur löser man problem? Vilket folk träffar man genom sina intressen? Är själva hobbyn plastmodeller, eller något mer? Svaren kan hittas här, i Janne Nilssons autentiska dagbok. Det har varken början eller slut - med bjuder på en hel del intressant läsning. (Red.)

September


Onsdag 1/9-99.

Var på IPMS månadsmöte. Det var som vanligt mycket folk och modeller där. Hade bett Micke Arreborn ta med sig lite produkter som jag hade beställt av honom. Dock hade han inte med sig något fotoetsat nät som kunde passa till Tiger I i 1/72. Fick i alla fall tag på en pipa till en Tamiyas kungstiger samt buskar från Diotech. Fick tillbaka bilderna av Martin Waligorski. Satt och surfade på nätet när jag kom hem.

Torsdag 2/9-99.

Satte igång med att städa i Hobbyrummet. Dels för att förbereda en fotosession men även för att det behövdes. Höll på med det i omgångar under kvällen.

Fredag 3/9-99.

Var inne på Tennsoldaten och tittade. Mycket som var interesant. Plånboken och högarna av obyggda modeller där hemma höll mig dock tillbaka. Jag nöjde mig med att köpa Military Modelling och snacka med Anders och Evert. Bad dom säga till Bengan att ringa mig om dom dök förbi. När jag kom hem så hade nya numret av allt om hobby dimpt ner i brevlådan. Ingen av mina artiklar var med dock? Jag ringde Freddy Stenbom och fick reda på att det hade varit platsbrist i det här numret men att de skulle komma med i nästa nummer. Det känns bara så trist att få sina artiklar uppskjutna. Väl hemma fortsatte jag med att städa i hobbyrummet. Inte bara städa utan även sortera och plocka undan saker för att få bättre plats. Det tycks inte spela någon roll hur mycket plats man än har så verkar det aldrig att räcka till.

Lördag 4/9-99.

Riggade upp kameran och tog en serie bilder. Han tyvärr inte bli klar utan måste fortsätta en annan dag.

Söndag 5/9-99.

Göran Nordin ringde och snackade lite. Han skall komma över och få sprutmåla någon helg framöver. Måste dock passa in någon dag då Sussie är ledig. Magnus Aaro ringde han också för att få lite tips. Annars var det en hobbybefriad dag.

Måndag 6/9-99.

Bengan ringde under dagen och vi snackade en hel del trots att han ringde mig på nallen. Det var kul att prata med honom. Han så att han skulle ner till C-4. Satt och skrev en hel del den här dagen, nästan två timmar. Var även uppe i hobbyrummet och fotade klart samt monterade ner kameran för att kunna bygga nästa dag.

Tisdag 7/9-99.

Tiger I projektet har stannat upp då jag måste ha lämpligt nät till motorrummet. Skall lägga en fråga på Track-Link när jag kommer ihåg det. Satt och surfade en hel del och kollade olika tillverkares hemsidor.

Onsdag 8/9-99.

Var inne på Tennsoldaten och passade på att shoppa lite. Två set med Dragon figurer hade jag med mig hem. Det var Gendaramerna med vakthundarna som man kan göra mycket med, samt Grenadierna från Hitlerjugend. Dragonfigurer är bra att ha och jag gillar att ha ett stort utbud att välja ifrån när jag väl får en ide. Annars blidde det inte så mycket gjort. Pratade i luren med Micke Blank och Micke Arreborn. Blank förberedde sig för Euromillitaire och jag önksade att jag hade tid och råd att åka jag också, men vem vet nästa år kanske.

Torsdag 9/9-99.

Satte mig på internet och laddade hem en massa olika typsnitt. Min plan är att kunna tillverka egna skyltar till mina alster genom att printa ut dom på dekal eller fotopapper och sedan klistra fast dem på en förgjord skylt. Måste dock kolla upp lite mer innnan jag kan gå vidare när det gäller datorer så är mina kunskaper klart begränsade.

Fredag 10/9-99.

Fortsatte att ladda ner typsnitt. Det tar mer tid än man tror men så har jag laddat hem ca 340st. Man vet aldrig när man kan tänkas få användning för dem.

Lördag 11/9-99.

Installerade typsnitten i Word, det är säkert inte svårt alls men jag känner mig stolt över att jag inte behövde ringa min egen privata support för hjälp. Pratade i telefon med Anders Eriksson. Vi stämde möte den 22/9 för att prata mer om boken och för att försöka göra klart de första kapitlen. Han skulle titta över till mig och jag lovade honom middag. Eftersom det är arbetsdag för mig så får jag be Sussie snällt. Var även ute och gick i skogen med mitt ättelägg Malte och passade på att titta efter användbara saker för natur i dioraman. Inga stora upptäckter som föranleder adling gjordes dock.

Söndag 12/9-99.

Den här dagen blev inget byggt, däremot satt jag och skrev i nästan två timmar. För Allt om Hobby så har jag en artikel om Tamiays bubbla som jag håller på med. Magnus Aaro ringde under dagen och hade en fråga om hur man bäst fixar en nosvikt i ett flygplan.

Måndag 13/9-99.

wpeF.jpg (15127 bytes)När jag kom hem från jobbet så hade jag fått post från England, dock inte ordern från Hannants som jag börjar att oroa mig rejält för nu. Istället fick jag en bok från Osprey som hade varit restnoterad för ett halvår sen. Jag hade faktiskt glömt bort den. Order of Battle heter serien och den här handlar om de amerikanska trupperna under Ardenneroffensiven. Jag kopplade upp mig på nätet och kollade diskussionsgrupperna samt forum. En timme till att skriva, mestadels på artikeln om bubblan samt en halvtimme i hobbyrummet. Det har inte blivit så mycket gjort i hobbyrummet på sistone, jag måste ändra på det.

Tisdag 14/9-99.

Gick upp i hobbyrummet och påbörjade ånyo operation städning och sortering. Göran Nordin ringde och vi snackade lite.

Onsdag 15/9-99.

Mera städning och en del ringande bla pratade jag med Micke Arreborn om C4.

Torsdag 16/9-99.

Ytterligare än dag utan att bygga. Surfning och skrivande gick däremot bra.

Fredag 17/9-99.

Började att skriva på modellspecifikatioerna och lade mig tidigt efter en helvetisk vecka på jobbet.

Lördag 18/9-99.

Fortfarande stilltje i hobbyrummet. Fortsatte med det dryga jobbet med att skriva modellspecifikationerna till C4.

Söndag 19/9-99.

Kopieringsmaskinen på tjejens jobb var trasig så modellspessarna får vänta till på måndag och postas på tisdag. En dag sent men det får dom leva med. Satt och skrev på en artikel till och från under kvällen.

Måndag 20/9-99.

Var inne på posten och betalade anmälningsavgiften till C4. Den var väl inte så mycket att orda om, men 25 spänn för att betala en räkning. På posten är det rånarna som sitter i kassan. På kvällen var det dags för klipp och klistra. Med det menas att jag klistrade in uppgifter som jag har printat från datorn på modellspecifikationerna. Ett jäkla jobb som jag avskyr men eftersom jag gillar att andra skriver så man kan få lite uppgifter om bygget och förebilden så måste man föregå med gott exempel.

Tisdag 21/9-99.

La modellspecifikationerna på lådan tillsammans med anmälan och kvittot på väg till jobbet.

Onsdag 22/9-99.

Satt och byggde på Tiger Ian. Det handlade mest om att ta loss och göra ren delar så att de är färdiga att sättas på plats.

Torsdag 23/9-99.

Micke Blank ringde och vi snackade lite. På fredag skulle han åka till Folkestonepå Euro-Militaire. Ack den som ändå kunde följa med. Jag var där förra året och blev helt frälst. Ill be back, thats for sure.

Fredag 24/9-99.

Gjorde den slutliga designen på skyltarna klar och förde över dem på diskett. Annars satt jag bara och surfade på kvällen.

Lördag 25/9-99.

Jag åker in till stan och börjar mitt besök på Wenzels där jag tittar på allehanda saker och införskaffar senaste numret av Military Modelling. Kvällens läsning är räddad. Nästa stopp var Cinematique därjag stannade en stund och pratade med Joakim Erixon. Det ser ut som han skall lägga ner verksamheten till januari. Tråkigt men jag förstår att det är svårt att tjäna några pengar på den här verksamheten här i Sverige. Åkte vidare till Väster Haninge där jag lät en bekant printa ut skyltarna på sin färgskrivare. Efter lite strul så fixade det sig. Dom vart faktiskt bättre än jag trodde dom skulle bli. På kvällen passade jag på att testlimma några extra skyltar jag hade gjort för att se vad dom tålde beträffande limmer, vatten och maskeringstejp.

wpe10.jpg (11530 bytes)Söndag 26/9-99.

Fortsatte att experimentera med dom printade skyltarna. Faktum var att det första jag gjorde när jag hade vaknat var att jag gick in i hobbyrummet. Något som genast kommenterades av min sambo. Fortfarande inget bra resultat med något av limmen förutom Superlimmet. Det är dock alldeles för osäkert när det beträffar appliceringen. Jag går därför över till min reservteori. Jag använder dubbelsidig mattejp som jag först sätter på Plastic Card och sen när det har fäst ordenligt trycker jag försiktigt dit den grovt utklippta skylten. När det har fått härda i flera timmar så renskär jag dem med vass kniv. Nu återstår bara att klarlacka för att försegla den känsliga ytan samt att måla kanterna och den vita baksidan med svart.

Måndag 27/9-99.

Skaffade banankartonger för transport av modeller till C4, tio objekt skall jag ha med mig bara Micke har utrymme nog i bilen. Var inne och köpte skumgummi för säkrare transport. Usch, stressade hem från jobbet för att jag skulle kunna lägga på ett lager klarlack på skyltarna innan jag hämtade barnen på dagis. När barnen hade somnat var det lagom att lägga på ett lager till. Nu skall dom få torka tills på onsdag då jag skall maska och spruta på blanksvart på baksidan och kanterna. Daniel Lardek ringde och vi surrade lite. Han hade ett problem med en lastbil han hade tänkt att bygga. Passade på att skriva lite.

Tisdag 28/9-99.

MM kom i brevlådan idag. Björn Ringholm har gjort ett bra jobb, speciellt tykcte jag att bilderna såg bra ut. Synd bara att det skall vara så jävla svårt för folk att skriva artiklar eller andra saker som är relevanta till hobbyn. Magnus Aaro rinde och hade lite frågor om köp via internet som jag hjälpte honom med så gott jag kunde. Annars skrevs det mest medans jag väntade på att klarlacken skulle få härda.

Onsdag 29/9-99.

Målade skyltarna svart och la dem åt sidan för att få torka i lugn och ro dvs dammfritt. Avslutade skrivande på artikeln om Bubblan. Korrekturläsning återstår dock. Påbörjade även skrivande om Scoutwalkern.

Torsdag 30/9-99.

Köpte maskeringstejp i färgaffären. Kom hem och började packa modellerna i banankartonger för färden ner till Malmö. För bästa möjliga säkerhet så använder jag skumgummi, maskeringstejp etc. Skrev på dagboken och mejlade den till Martin.

Fortsättning följer...

n


This page: 
Has been last updated:
The URL of the page is:
Downloaded at:


©  Copyright 1997-2006 by IPMS Stockholm and the Community Members. All Rights Reserved.
The layout and graphics of this site, HTML and program code are © Copyright 1997-2006 Martin Waligorski. Used by permission.

Terms of use: This site is an interactive community of enthusiasts interested in the art of scale modelling of aircraft, armor, figures, spacecraft and similar subjetcs. All material within this site is protected under copyright, and may only be reproduced for personal use. You must  contact the Author(s) and/or Editor for permission to use any material on this site for any purpose other than private use.