>> Home >> Magazine >> This page

>> 500+ other articles are available in our archive

 

Nilssons dagbok

Oktober

n Janne Nilsson


nilsson_01.jpg (15802 bytes)

Följ modellbyggarens liv dag för dag. Hur mycket tid ägnar vi egentligen åt hobbyn? Hur löser man problem? Vilket folk träffar man genom sina intressen? Är hobbyn plastmodeller, eller något mer? Svaren kan hittas här, i Janne Nilssons autentiska dagbok. Det har varken början eller slut - med bjuder på en hel del intressant läsning. (Red.)

Oktober


Fredag 1/10-99.

C4, Go Go Go, Micke Arreborn hämtade mig tidigt på morgonen och vi körde ner till Malmö. Tyvärr så drabbades jag av huvudvärk under resan som inte var av denna världen. Detta gjorde mig en aning osocial. Strax utanför Helsingborg så lättade huvudvärken till hanterliga proportioner som tur var. Vi checkade in och lastade ur bilen. På natten åt vi kinamat och sov på vandrarhemmet.

Lördag 2/10-99.

Tävling hela dagen. Jag tittade på massor av fina modeller. Bengt Johansson kom ner. Det som nästan är roligast med dessa spektakler är att titta på modeller, shoppa samt att träffa gamla bekanta och göra nya bekantskaper. Jag shoppade inte så mycket. Inte för att det inte fanns något att köpa utan för att min budget var begränsad. Jag hjälpte även Micke bakom disken till och från. Tråkigt nog så kom huvudvärken tillbaka med styrka. Som tur var hade jag bara en klass att döma. På kvällen var det samkväm som var trevligt. Tyvärr kände jag av huvudvärken och Micke hade blivit förkyld så vi stannade bara och åt för att sen gå och lägga oss på vandrarhemmet.

Söndag 3/10-99.

Vi passade på att titta in på Bosses Hobby som jag tycker hade ett bra sortiment. Både Micke och Bengt fyndade. Idag fick både Bengt och Jag hjälpa Micke i mer omfattande skala då han kände sig febrig till och från. Vi gjorde så gott vi kunde även om vi inte har samma koll som Micke själv. Det gick bra på prisutdelningen. Två första platser och två tredjeplatser, alla i olika klasser. Jag fick även AFV domarnas specialpris. Det gjorde mig både stolt och paff. Priset är ett vandringspris som är gjort av träplatta med en riktig bandlänk på. Tung och stor det vill jag lova. Namnen på tidigare vinnare är alla välkända namn i modellbyggarkretsar. Det kommer att bli svårt att lämna tillbaka det nästa år. Tävlingen avslutades och vi packade bilen och for hem. Hemma var vi inte förrän sent på natten.

Måndag 4/10-99.

Var hemma från jobbet pga den där jävla huvudvärken. Det blev inte mycket gjort förutom en aning skrivande på kvällen. Sussie skrek nästan när hon såg länken men lugnade sig en aning när jag förklade att det var ett vandringspris. Har ingen aning om var jag skall ställa den. Man vill ju gärna ställa den så folk ser den men ändå så att den står säkert den är ju rätt tung.

Tisdag 5/10-99.

Fick vänta på att bilen repades på verkstad i ca 3 timmar. Så jag passade på att titta in på Wenzels och gick grundligt igenom utbudet när jag för en gång skull hade lite tid till det. Jag har blivit sugen på att försöka göra ett diorama med 1/72 figurer då det finns så många fina interessanta set. Problemet med att ta bort gjuskarvarna har dock än så länge avhållit mig. Jag tror att jag kommer att göra ett försök inom en snar framtid då de nyare figurerna inte alls verkar vara lika mjukar som de gamla Airfix figurerna. Träffade på Oscar och pratade lite med honom där.

Onsdag 6/10-99.

Alltför trött efter jobbet för att kunna göra något vettigt. Satte mig i alla fall framför datorn och lyckades skriva en halv sida.

Torsdag 7/10-99.

Samma sak idag, alltför trött efter 4 timmars övertid. Magnus Aaro ringde och vi pratade lite grann. Han hade problem med att forma plast efter en master i ugnen. Tyvärr hade jag inte så många goda råd att ge honom.

Fredag 8/10-99.

Det enda som åstadkoms under kvällen var lite surfing och uppkollning av produkter bla från Accurate Armour och Cromwell. Jag har fått svar från en kille som skall kopiera en artikel om Cucko och skicka den till mig. Jag upphör aldrig att förvånas över att det finns så många hjälpsamma och självuppoffrande människor som man får kontakt med via nätet. Nätet har verkligen varit ett stort lyft för hobbyn i sig.

Lördag 9/10-99.

Idag påbörjades sorterning och komprimering i Hobbyrummet. Jag plockade upp modellerna som jag hade haft med mig ner till C4 och ställde in dem i vitrinskåpet. Jag har fortfarande ingen aning om var jag skall ställa träplattan med länken som jag vann nere på C4. Jag gick även igenom litteratur och sorterade ut de tidningar som jag har för avsikt att sälja på Decembermötet. Man måste göra sig av med allt skit man samlar på sig. Göran ringde under kvällen och vi bokade tid för att fotografera hans MIG, det är väl nåt slags flygplan tror jag.J Sen på kvällen satt jag och skrev i nästan två timmar det är skönt att få lite gjort.

Söndag 10/10-99.

Avslutade arbetet med sortering och komprimering. Jag lade ut några frågor på Track-link om udda Panthrar för att få lite referenser.

Måndag 11/10-99.

Samma sak som förra vecka, mycket övertid och trött när man kommer hem gör att det inte blir så mycket gjort.

Tisdag 12/10-99.

Letade fram min Crusader från Itlaeri som Micke var intersserad av. Letad efter ett fotoets set som jag inte kunde hitta. Man tycker att man lägger sakerna på logiska ställen för att lätt hitta dem senare. Det stämmer inte, efter några månader har man ingen chans att komma ihåg var man har lagt prylarna.

Onsdag 13/10-99.

Den här kvällen ägnade jag mig åt att surfa och skriva med det vart inte särskilt mycket vettigt gjort. Passade även på att sortera ut tidningar som jag skall göra mig av med på nästa köp, byt och sälj.

Torsdag 14/10-99.

Var inne på Tennsoldaten och införskaffade nya numret av Millitary Modelling. Sprang på Andreas där och hans kompis som jag aldrig kan komma ihåg namnet på. Snackade med Evert och Anders om sponsring av vår Monter på Hobbymässan som de var positiva till. Målade lite på P-51ans sittbrunn på kvällen samt njöt av att bläddra igenom den nya tidning. Det är rätt så kul att se vad som är nytt och fantisera om vad man skulle kunna göra.

Fredag 15/10-99.

Återigen alltför trött vid hemkomsten för att kunna utföra något konstuktivt. Det har varit mycket att göra både på jobbet och i hemmet den senaste tiden.

Lördag 16/10-99.

Jag skrev en hel del, närmare två sidor på en artikel för Allt om Hobby. Ringde runt och pratade med frivilliga som anmält sitt intresse för att hjälpa till på Hobbymässan och informerade dem. Tog tag i mig själv och satte mig och målade. Nu började jag att måla igen på två historiska figurerer som har fått stå åt sidan ett tag. Jag började med att måla skuggor på hudpartierna.

Söndag 17/10-99.

Satt och surfade och passade på att lägga ut en förfrågan angående Hobbymässa på Forum. Ringde Oskar och Dan för att informera dem om Hobbymässan. Lade in skuggor i ansiktet på figurerna och gjorde klart grundmålningen av sittbrunnen på P-51an.

Måndag 18/10-99.

Tittade ner i leksaksaffären och köpte lite färg. Det börjar bli lite glest på hyllorna pga strulet med före detta Jan Edman och Target games. Fortsatte att måla på figurerna. Målade även på basplattan till Saxaren. Micke Blank ringde på kvällen och vi surrade lite grand. Avslutade kvällen med att skriva en timme ungefär.

Tisdag 19/10-99.

Målade klart grundmålningen på piloten till P-51an.

Onsdag 20/10-99.

Av någon konstig anlednings så gjordes det inget med direkt modellanknytning idag.

Torsdag 21/10-99.

Var och införskaffade en dunk Lack-nafta att ha till penseltvätt vid Hobbymässan. Det målades en aning på kvällen, mest på piloten till P-51an och håret på Chaucer. Jag han även med att surfa en aning.

Fredag 22/10-99.

På morgonen var jag och tittade på en alternativ lokal för att hålla Open i. Lokalen duger fint men vi får se vad vi kan träffa för överenskommelse. Var inne på Wenzels. Dom hade rea på en del intressanta modeller men eftersom plånboken inte var så välfylld fick det anstå dock hade jag råd att köpa några färgburkar som jag behövde. Janne ställde dessutom upp och sponsrade vår monter till Hobbymässan. Så för detta ändamål fick jag ett gäng hobbyknivar och penslar. Det mesta jag hade beställt från R&J kom idag, det var Hudson & Allen produkter samt linser från MV.

Lördag 23/10-99.

Jag målade en del. Jag la in skuggor på kläderna till de två medeltida figurerna vilket tog sin lilla tid. Det ringde en hel del under Lördagen med anledning av Hobbymässan. Pratade också lite med mässgeneralen Tommy Jarnebring.

Söndag 24/10-99.

Jag satt och målade färdigt skuggorna på figurernas kläder. När det var klart så passade jag på att fota en hel del. Det var blandad kompott och jag knäppte upp närmare trettio bilder. På kvällen fortsatte jag med att lägga på en wash och torrborsta på P-51ans pilot och sittbrunn. Jag påbörjade även ihoppsättning av Diefenthat figuren från Dragon.

Måndag 25/10-99.

Fortsatte med att fota en del. Annars satt jag mest och skrev under dagen. Jag passade även på att sköta en del korrenspondens som rörde Hobbymässan.

Tisdag 26/10-99.

Satt och skrev till och från och lyckades även få lite målat på kvällen.

Onsdag 27/10-99.

Var och hämtade ut Etylacetat som jag hade beställt på apoteket. Satt och skrev en hel del till och från. Just nu upptar skrivandet väldigt mycket av min fritid.

Torsdag 28/10-99.

Fick tag på Kjelle från Hobbybiten och övertalade honom hur lätt som helst att sponsra vår monter på Hobbymässan. Passade även på att skvallra en hel del med honom. I övrigt byggdes inget.

Fredag 29/10-99.

Lämnade in tre rullar på framkallning. Fotona blev OK så vi kan göra en bra artikel för MM om C4. Jag var lite osäker eftersom det var första gången som jag fotade med blixt. Jag pratade med föreståndare för matsalen som jag hade tänkt som alternativ plats för OPEN. Summan som hon nämde var helt orealistisk. För fortsätta att söka vidare.

Lördag 30/10-99.

Fick inte så mycket gjort som jag skulle ha velat. Men jag satt i alla fall och målade en liten stund. Göran tittade över och jag fotade hans MIG. Han lämnade kvar den för upphämtning någon annan dag.

Söndag 31/10-99.

Jag var uppe hos en kompis och gav honom Bubblan som jag hade byggt åt honom. Han var mycket nöjd med den och den fick genast inta hedersplatsen i hans bokhylla. Göran tittade förbi för att hämta MIGen som vi fotade igår. Jag skötte en del korrenspondens via internet och mailade ut evenemangstips om vår aktivitet på Hobbymässan till de få ställen jag kunde hitta via nätet. Avslutade kvällen med att mejla över dagboken till Martin.

Fortsättning följer...

n


This page: 
Has been last updated:
The URL of the page is:
Downloaded at:


©  Copyright 1997-2006 by IPMS Stockholm and the Community Members. All Rights Reserved.
The layout and graphics of this site, HTML and program code are © Copyright 1997-2006 Martin Waligorski. Used by permission.

Terms of use: This site is an interactive community of enthusiasts interested in the art of scale modelling of aircraft, armor, figures, spacecraft and similar subjetcs. All material within this site is protected under copyright, and may only be reproduced for personal use. You must  contact the Author(s) and/or Editor for permission to use any material on this site for any purpose other than private use.