>> Home >> IPMS Open >> This page

 

Press Release


IPMS-Sverige har nöjet att inbjuda till

IPMS Open 2000

den 6-7 Maj 2000 i Skytteholmsgymnasiets idrotshall, Solna.

Utställning och tävling

IPMS-Sverige (International Plastic Modellers Society) arrangerar också i år Nordens största utställning av plastmodeller i Skytteholmsgymnasiets idrotshall under första helgen i Maj. Hundratals modeller av bilar, flygplan, militärfordon, båtar, figurer och inte minst dioramor kommer att visas upp och också tävla med varandra i olika skalor och klasser. Evenemangets huvudsyfte är att ge publiken och utställarna - från Sverige, Norge, Finland och andra länder - en möjlighet att under två intensiva dagar träffas och beundra modellerna, diskutera och få synpunkter, utbyta tips och idéer och få inspiration.

Tävlingen går ut på att i varje av de ca. 30 klasserna utse de modeller som ger det bästa intrycket av att vara en trogen, realistisk och skickligt utförd skalkopia av sin förebild. Den bästa modellen totalt belönas med ett specialpris och det delas även ut priser för juniorer, Publikens Pris, Best In Show, etc. Bästa modellen av ett svenskt flygplan får pris instiftat av Chefen för Flygvapnet. Även Svensk Flyghistorisk Förening utdelar ett vandringspris. I år kommer det att utdelas av f d Linjeflygs flygchef, huvudrollsinnnehavaren i filmen "Jaktflygare", P O Olemyr.

Om modellerna

Det går att lägga ner en många hundralappar på en enda plastmodell, som idag ofta tillverkas m.h.a. datorer och laser, med häpnadsväckande precision. Därtill kommer färger och byggverktyg, extrautrustning och specialdelar. Som alternativ och komplement finns entusiasternas ibland oändliga tålamod, uppfinningsrikedom och fingerfärdighet. Det förekommer att man satsar större delen av sin fritid under ett helt år - eller i runda tal 800-1200 timmar - på en enda modell. Det resulterar i att de bästa modellerna i varje klass är så realistiska att de med lätthet skulle kunna gälla som fullskale-original om de fotograferades ur rätt vinkel. Figurerna ser ut att kunna vinka och promenera iväg när som helst och i många dioramor ser scenen ut att vara en stillbild ur en film. Det går dock fortfarande att inhandla en byggsats för 35:-, få ihop den och vara med för gemenskapens skull.

Om hobbyn

Det finns många anledningar till varför man bygger skalmodeller av plast. Ett kan vara ett historiskt intresse av vissa händelser eller perioder som man vill illustrera med modeller - för sig själv eller för en museisamling. Ett annat är utmaningen att med hjälp av detaljarbete och målning åstadkomma en så verklighetstrogen och invecklad miniatyrkopia av en farkost eller en person som möjligt. Ett tredje är att göra en modell av ett flygplan man själv har flugit en gång eller en bil man gärna skulle vilja ha råd med. Gemensamt är glädjen att få bygga och att få se resultatet.

Föreningen

IPMS finns över hela världen. Det samlar både unga entusiaster och "återfallsbyggare" som plötsligt minns hur roligt det var med en Airfix-byggsats i en plastpåse och en limtub. IPMS bidrar också till teknisk-historisk forskning, samarbetar med muséer och inspirerar utgivning av litteratur. IPMS-Sverige och dess lokalföreningar driver en intensiv mötesverksamhet och deltar även i andra utställningar och arrangemang. Föreningen deltagar regelmässigt under Hobby och Leksaksmässan

Kontaktpersoner

  • Magnus Fridsell, tel. 08-966606
  • Sten Ekedahl tel. 08-58015629 arb. 018-282582
  • Tore Thunqvist tel. 08-6463120 arb. 08-6863867

Pressvisning

Var god kontakta någon av ovanstående personer för ensklild visning eller närmare information

Välkomna!


©  Copyright 1997-2006 by IPMS Stockholm and the Community Members. All Rights Reserved.
The layout and graphics of this site, HTML and program code are © Copyright 1997-2006 Martin Waligorski. Used by permission.

Terms of use: This site is an interactive community of enthusiasts interested in the art of scale modelling of aircraft, armor, figures, spacecraft and similar subjetcs. All material within this site is protected under copyright, and may only be reproduced for personal use. You must  contact the Author(s) and/or Editor for permission to use any material on this site for any purpose other than private use.